Goldie Hawn


Goldie Hawn
Goldie Hawn in 1989
Algemene informatie
Volledige naam Goldie Jeanne Hawn
Geboren Washington D.C., 21 november 1945
Land  Verenigde Staten
Bijnaam Go-Go
Werk
Pseudoniem Goldy Jeanne Hawn
Jaren actief 1967-
(en) IMDb-profiel
Portaal    Film

Goldie Jeanne Hawn (Washington D.C., 21 november 1945) is een Amerikaanse actrice. Ze won onder meer een Oscar en een Golden Globe voor haar bijrol in Cactus Flower (1969). Voor haar hoofdrol in Private Benjamin (1980) kreeg ze een tweede Oscarnominatie, die echter onverzilverd bleef.

Hawn speelde vooral in komische films in de jaren 1970-1990. Haar (sinds 1983 derde) levenspartner Kurt Russell, zoon Oliver Hudson en dochter Kate Hudson zijn eveneens acteur. Hawn was eerder getrouwd met regisseur Gus Trikonis (1969-1976) en met acteur Bill Hudson (1976-1980). Naast Oliver (1976) en Kate (1979), kreeg ze nog een zoon: Wyatt Russell (1986, met Russell). Wyatt speelde in het seizoen 2009-2010 ijshockey in Groningen en werd vervolgens acteur.

Hawn speelde samen met haar partner Russell in The One and Only, Genuine, Original Family Band (1968), Swing Shift (1984), Overboard (1987), The Christmas Chronicles(2018) en The Christmas Chronicles 2(2020).

In 2005 bracht ze haar autobiografie uit, getiteld A Lotus Grows in the Mud. In Nederland kwam het uit met de titel Inspirerend Leven. Later kwamen nog uit “10 mindfull minutes”.

In 2017 kregen Hawn en Russell in een gezamenlijke ceremonie beiden een ster op de Hollywood Walk of Fame.[1]

Filmografie


Filmografie als actrice
Jaar Titel Rol Opmerkingen
2020 The Christmas Chronicles 2 Mrs.Clause
2018 The Christmas Chronicles Mrs.Clause
2017 Snatched Linda Middleton
2002 The Banger Sisters Suzette
2001 Town & Country Mona Miller
1999 The Out-of-Towners Nancy Clark
1996 Everyone Says I Love You Steffi Dandridge
The First Wives Club Elise Elliot
1992 Death Becomes Her Helen Sharp
HouseSitter Gwen Phillips
CrissCross Tracy Cross
1991 Deceived Adrienne Saunders
1990 Bird on a Wire Marianne Graves
1987 Overboard Joanna Stayton/Annie Proffitt
1986 Wildcats Molly McGrath
1984 Protocol Sunny Davis
Swing Shift Kay Walsh
1982 Best Friends Paula McCullen
1981 Lovers and Liars Anita
1980 Seems Like Old Times Glenda Gardenia Parks
Private Benjamin Pvt. Judy Benjamin/Goodman Genomineerd voor de Oscar voor beste actrice
1978 Foul Play Gloria Mundy
1976 The Duchess and the Dirtwater Fox Amanda Quaid/Duchess Swansbury
1975 Shampoo Jill
1974 The Girl from Petrovka Oktyabrina
The Sugarland Express Lou Jean Poplin
1972 Butterflies Are Free Jill Tanner
1971 $ Dawn Divine
1970 There's a Girl in My Soup Marion
1969 Cactus Flower Toni Simmons Oscar voor beste vrouwelijke bijrol

Externe links


Voorganger:
Ruth Gordon
voor Rosemary's Baby
Oscar voor beste vrouwelijke bijrol
1969
voor Cactus Flower
Opvolger:
Helen Hayes
voor Airport
Zie de categorie Goldie Hawn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.









Categorieën: Amerikaans acteur | Amerikaans komiek | Amerikaans televisieacteur | Amerikaans filmacteur | Amerikaans musicalacteur




Staat van informatie: 27.02.2021 08:04:42 CET

oorsprong: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie: CC-BY-SA-3.0

Veranderingen: Alle afbeeldingen en de meeste ontwerpelementen die daarmee verband houden, zijn verwijderd. Sommige pictogrammen werden vervangen door FontAwesome-Icons. Sommige sjablonen zijn verwijderd (zoals 'artikel heeft uitbreiding nodig') of toegewezen (zoals 'hatnotes'). CSS-klassen zijn verwijderd of geharmoniseerd.
Specifieke Wikipedia-links die niet naar een artikel of categorie leiden (zoals 'Redlinks', 'links naar de bewerkpagina', 'links naar portals') zijn verwijderd. Elke externe link heeft een extra FontAwesome-Icon. Naast enkele kleine wijzigingen in het ontwerp, werden mediacontainer, kaarten, navigatiedozen, gesproken versies en Geo-microformats verwijderd.

Belangrijke opmerking Omdat de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia wordt gehaald, was en is een handmatige verificatie niet mogelijk. Daarom garandeert LinkFang.org niet de juistheid en actualiteit van de verkregen inhoud. Als er informatie is die momenteel verkeerd is of een onjuiste weergave heeft, aarzel dan niet om Neem contact op: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.