A.R. Rahman


(Doorverwezen vanaf A._R._Rahman)
A.R. Rahman
Algemene informatie
Volledige naam Allah Rakkha Rahman
Bijnaam Mozart of Madras, Music Storm
Geboren 6 januari 1966
Land India (Chennai, Tamil Nadu)
Werk
Jaren actief 1985 - heden
Genre(s) Filmmuziek, Klassieke muziek, Popmuziek
Instrument(en) synthesizer, piano, keyboards, harmonium, gitaar, zang, e.a.
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal    Muziek

Allah Rakkha Rahman (Tamil: ஏ.ஆர்.ரஹ்மான், Hindi: ऐ.आर. रहमान, Madras, 6 januari 1966) is een filmcomponist, multi-instrumentalist, producer en zanger uit India. In twintig jaar tijd verkocht hij wereldwijd meer dan 100 miljoen soundtracks en singles.[1][2] Zijn muziek voor Slumdog Millionaire leverde hem in 2009 twee Academy Awards, een Golden Globe en een BAFTA-award op.

Inhoud

Biografie


A.R. Rahman werd geboren in een Tamil-sprekend gezin. Zijn vader, R.K. Shekhar, was tevens filmcomponist en overleed toen Rahman negen jaar was.

Op elfjarige leeftijd maakte hij als keyboardist deel uit van Ilaiyaraaja's ensemble. In de jaren tachtig richtte hij popgroepen op als Roots en Nemesis Avenue. Buiten keyboards speelde Rahman ook piano, synthesizer en gitaar. Synthesizers intrigeerden hem het meest omdat ze volgens hem de "ideale combinatie vormen tussen muziek en technologie". Rahman is meertalig en spreekt onder meer Tamil, Hindi, Malayalam en Engels.

In 1987 studeerde hij af als gegradueerde in de Westerse klassieke muziek. Rahman heeft ook ervaring met carnatische en Hindoestaanse muziek en de Qawwali-stijl van Nusrat Fateh Ali Khan.

Bollywood

Rahman componeerde de muziek voor meer dan 130 Bollywood-films.[3] Zijn eerste volwaardige compositie was Roja, een film van Mani Ratnam. De film werd een groot succes, de soundtrack haalde in 2005 "de lijst van beste soundtracks aller tijden" van het tijdschrift TIME. Rahman werd dankzij het succes erg bekend in Bollywood en groeide al snel uit tot de succesvolste componist uit India.

Van zijn film scores en soundtracks voor Bollywood-klassiekers als Bombay (1995), Dil Se... (1998) en Lagaan (2001) werden miljoenen stuks verkocht. De soundtrack van Lagaan (met de hitsingle Mitwa) was goed voor een verkoop van 3,5 miljoen stuks in India. Zijn bestverkochte soundtrack werd echter Bombay, waarvan 12 miljoen stuks werden verkocht.[4]

In 2008 componeerde hij onder meer de muziek voor de succesvolle films Ghajini (2008) en Jodhaa Akbar (2008). De film Ghajini van A.R. Murugadoss is de meest opbrengende Bollywood-film aller tijden (twee miljard Rs).

Internationale faam

Musicals

In 2002 componeerde hij de muziek voor Bombay Dreams, een musical in een productie van Andrew Lloyd Webber. De musical, waarin een jongeman (uit de sloppenwijken van Bombay) een grote Bollywood-ster wenst te worden, werd eerst opgevoerd in Londen en twee jaar later ook in het Broadway theatre in New York. Rahman verwierf hierdoor voor het eerst bekendheid in de Verenigde Staten.

Samen met de Finse folkgroep Värttinä schreef hij de muziek voor de theaterproductie van The Lord of the Rings. Vervolgens componeerde hij de song Raga's Dance voor Vanessa Maes album Choreography.

Slumdog Millionaire

Naast de vele samenwerkingen met Bollywood-regisseurs schrijft Rahman sinds 2006 ook muziek voor Britse filmprojecten. In 2007 componeerde hij samen met de Schotse componist Craig Armstrong de muziek voor Elizabeth: The Golden Age. Rahman werd echter wereldwijd bekend met zijn muziek voor Slumdog Millionaire, de grote winnaar op de 81ste uitreiking van de Academy Awards. Zijn soundtrack voor Slumdog Millionaire werd bekroond met twee Oscars, de Oscar voor Beste Originele Muziek en de Oscar voor Beste Originele Nummer met het nummer Jai Ho. Rahman was de eerste Indiase filmcomponist die een Oscar won en tevens de eerste artiest uit India die twee Oscars won.[5]

Sinds 2003 ondernam de componist drie succesvolle wereldtournees. Hij concerteerde in Singapore, Australië, Maleisië, Dubai, het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten en India.

In 2009 componeerde Rahman de score voor de Amerikaanse komedie Couples Retreat van Peter Billingsley (met Vince Vaughn in de hoofdrol). Het was de eerste Amerikaanse film waarvoor hij de muziek schreef. In 2010 componeerde hij de muziekvoor de film 127 Hours, die voor de 83ste uitreiking van de Academy Awards genomineerd is.

Filmografie (selectie)


  • Roja (1992)
  • Yodha (1992)
  • Uzhavan (1993)
  • Thiruda Thiruda (1993)
  • Pudhiya Mugam (1993)
  • Gentleman (1993)
  • Vandicholai Chinnaraasu (1994)
  • Super Police (1994)
  • Pudhiya Mannargal (1994)
  • Pavithra (1994)
  • May Madham (1994)
  • Kizhakku Cheemayile (1994)
  • Karuththamma (1994)
  • Kadhalan (1994)
  • Duet (1994)
  • Manitha Manitha (1994)
  • Bombay (1995)
  • Indira (1995)
  • Rangeela (1995)
  • Muthu (1995)
  • Love Birds (1996)
  • Indian (1996)
  • Kadhal Desam (1996)
  • Fire (1996)
  • Mr. Romeo (1996)
  • Anthimantharai (1996)
  • Minsaara Kanavu (1997)
  • Iruvar (1997)
  • Daud: Fun On The Run (1997)
  • Ratchagan (1997)
  • Mona Lisa (1997)
  • Vishwa Vidhaata (1997)
  • Jeans (1998)
  • Dil Se… (1998)
  • Earth (1998)
  • Doli Saja Ke Rakhna (1998)
  • En Swasa Kaatre (1999)
  • Jodi (1999)
  • Padayappa (1999)
  • Taal (1999)
  • Takshak (1999)
  • Kadhalar Dhinam (1999)
  • Pukar (1999)
  • Sangamam (1999)
  • Mudhalvan (1999)
  • Taj Mahal (2000)
  • Alaipayuthey (2000)
  • Fiza (2000) (1 song)
  • Kandukondain Kandukondain (2000)
  • Rhythm (2000)
  • Thenali (2000)
  • Zubeidaa (2000)
  • One 2 Ka 4 (2001)
  • Nayak: The Real Hero (2001)
  • Love You Hamesha (2001)
  • Star (2001)
  • Lagaan (2001)
  • Parthale Paravasam (2001)
  • Alli Arjuna (2001)
  • Kannathil Muthamittal (2002)
  • The Legend of Bhagat Singh (2002)
  • Baba (2002)
  • Kadhal Virus (2002)
  • Saathiya (2002)
  • Udhaya (2003)
  • Parasuram (2003)
  • Boys (2003)
  • Enakku 20 Unakku 18 (2003)
  • Kangalal Kaithu Sei (2003)
  • Tehzeeb (2003)
  • Warriors of Heaven and Earth (2004)
  • Lakeer - Forbidden Lines (2004)
  • Meenaxi: A Tale of Three Cities (2004)
  • Aayitha Ezhuthu / Yuva (2004)
  • New / Nani (2004)
  • Dil Ne Jise Apna Kahaa (2004)
  • Swades (2004)
  • Kisna - The Warrior Poet (2004)
  • Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero (2005)
  • The Rising - Ballad of Mangal Pandey (2005)
  • Anbe Aaruyire (2005)
  • Water (2005)
  • Rang De Basanti (2006)
  • Sillunu Oru Kaadhal (2006)
  • Varalaru - The History of the Godfather (2006)
  • Guru (2007)
  • Provoked (2007)
  • Sivaji: The Boss (2007)
  • Azhagiya Thamizh Magan (2007)
  • Elizabeth: The Golden Age (2007) (with Craig Armstrong)
  • Jodhaa Akbar (2008)
  • Slumdog Millionaire (2008)
  • Delhi-6 (2009)
  • Blue (2009)
  • Passage (2009)
  • Couples Retreat (2009)
  • Vinnaithaandi Varuvaayaa (2010)
  • Ye Maaya Chesave (2010)
  • Raavan (2010)
  • Raavanan (2010)
  • 127 Hours (2010)
  • Komaram Puli (2010)
  • Endhiran (2010)
  • Jhootha Hi Sahi (2010)
  • Rockstar (2011)
  • Ekk Deewana Tha (2012)
  • People Like Us ()2012)
  • Godfather (2012)
  • Jab Tak Hai Jaan (2012)
  • Kabal (2013)
  • Maryan (2013)
  • Highway (2014)
  • Million Dollar Arm (2014)
  • Kochadaiiyaan (2014)

Prijzen (selectie)


MTV Awards

National Film Awards (India)

International Indian Film Academy Awards (IIFA) (India)

Academy Awards (Verenigde Staten)

Golden Globe Awards (Verenigde Staten)

British Academy of Film and Television Arts (VK)

Discografie


Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Slumdog Millionaire 02-01-2009 07-03-2009 52 4 Soundtrack
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Slumdog millionaire 13-01-2009 21-02-2009 26 16 Soundtrack

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Jai Ho! (You Are My Destiny) 2009 11-04-2009 tip5 - met The Pussycat Dolls & Nicole Scherzinger
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Jai ho ! (You are my destiny) 30-03-2009 18-04-2009 3 17 met The Pussycat Dolls & Nicole Scherzinger
Ahimsa 22-11-2019 30-11-2019 tip10 - + U2

Referenties


  1. Artikel in de News India Times (referentie geplaatst op 24 april 2009)
  2. Tribune India
  3. Star-ecentral, 20 februari 2009
  4. Rediff, AR Rahman
  5. Huffington Post, AR Rahman

Externe link











Categorieën: Indiaas componist | Indiaas musicus | 20e-eeuws componist | 21e-eeuws componist | Muziek in India | Filmcomponist | Indiaas moslim




Staat van informatie: 28.02.2021 06:12:48 CET

oorsprong: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie: CC-BY-SA-3.0

Veranderingen: Alle afbeeldingen en de meeste ontwerpelementen die daarmee verband houden, zijn verwijderd. Sommige pictogrammen werden vervangen door FontAwesome-Icons. Sommige sjablonen zijn verwijderd (zoals 'artikel heeft uitbreiding nodig') of toegewezen (zoals 'hatnotes'). CSS-klassen zijn verwijderd of geharmoniseerd.
Specifieke Wikipedia-links die niet naar een artikel of categorie leiden (zoals 'Redlinks', 'links naar de bewerkpagina', 'links naar portals') zijn verwijderd. Elke externe link heeft een extra FontAwesome-Icon. Naast enkele kleine wijzigingen in het ontwerp, werden mediacontainer, kaarten, navigatiedozen, gesproken versies en Geo-microformats verwijderd.

Belangrijke opmerking Omdat de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia wordt gehaald, was en is een handmatige verificatie niet mogelijk. Daarom garandeert LinkFang.org niet de juistheid en actualiteit van de verkregen inhoud. Als er informatie is die momenteel verkeerd is of een onjuiste weergave heeft, aarzel dan niet om Neem contact op: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.